Pomocy :)
Ewelinaa: Podaj liczbę punktów wspólnych okręgu o środku O i promieniu R z okręgiem o środku S i
promieniu r.
a) O(1,−2)
R=2
S(1,4)
r=4
b) O(6,0)
R=3
S(1,0)
r=1
6 maj 15:06
Franek: wystarczy że obliczysz długość |S1S2|
gdy długość będzie większa od sumy promieni to 0 pkt wspólnych, jeżeli równa sumie t 1pkt, a
jeżeli mniejsza to 2 pkt
6 maj 15:09
Ewelinaa: czyli jak?
6 maj 15:10
Ewelinaa: HELP :<
6 maj 15:11
Franek: Masz okrąg O i S
obliczasz długość odcinka |OS|
|OS|2= (xs−xo)2 + (ys−yo)2
6 maj 15:12
Ewelinaa: i co dalej?

:<
6 maj 15:13
Franek: R+r=6 (z podpunktu a)
gdy |OS|>6 to 0 pkt wspólnych
gdy |OS|=6 to 1 pkt wspólny
gdy |OS|<6 to 2 pkt wspólnych
jeżeli co to nic nie mówi to narysuj sobie w układzie współrzędny te dwa okręgi
6 maj 15:15
Ewelinaa: Aha. w pkt a wychodzi 1 pkt wspólny a w b nie ma . Tak mi wyszło, dobrze?
6 maj 15:17
Franek: tak
6 maj 15:25
Ewelinaa: Trzy okręgi o promieniach r1, r2, r3 są parami styczne zewnętrznie. Sprawdź czy trójkąt którego
wierzchołkami są środki tych okręgów jest prostokątny. a) r1= 3 r2=4 r3=5 b) r1= 2 r2=3 r3=10
a w tym zad w odp jest odwrotnie, bo tez to liczylam tw. Pitagorasa.
6 maj 15:31
Ewelinaa: DZIĘKUJĘ ZA POMOC FRANEK!
6 maj 15:33
Franek: 
już mi się podoba ten całus
6 maj 15:35
Ewelinaa:
6 maj 15:36
Ewelinaa: A to zad z tymi okręgami jak trzeba zrobić?
6 maj 15:37
Franek: napisałem Ci w tamtym temacie
6 maj 15:40