Rozwiąż równanie: 7(x+u{1}{x})-2(x^2U{1}{x^2})=9
aqlec: | | 1 | |
Rozwiąż równanie: 7(x+1x)−2(x2 |
| )=9 |
| | x2 | |
Proszę o pomoc
6 maj 14:34
aqlec:
6 maj 14:53
konrad: najpierw myślę to wymnóż, a potem pomnóż całość przez x2
6 maj 14:55
aqlec: a nie ma jakiegoś prostszego sposobu, podstawić t albo cos?
6 maj 15:05
konrad: a to jest trudny sposób?

w ogóle to tam w drugim nawiasie brakuje znaku działania, a chyba tam plus powinien być, nie?
6 maj 15:15
pigor: ... np. tak : w zbiorze R−{0} masz kolejno :
| | 1 | | 1 | |
7(x+1x)−2(x2+ |
| )= 9 ⇔ 7(x+1x)−2(x2+2+ |
| −2)= 9 ⇔ |
| | x2 | | x2 | |
⇔ 7(x+
1x)−2[(x+
1x)
2−2]= 9 ⇔ 2(x+
1x)
2−7(x+
1x)+5= 0 ⇔
⇔ 2(x+
1x)
2−2(x+
1x)−5(x+
1x)+5= 0 ⇔
⇔ 2(x+
1x)(x+
1x−1)−5(x+
1x−1)=0 ⇔ (x+
1x−1)(2x+
2x−5)=0 / *x
2 ⇔
⇔ x
2−x+1=0 lub 2x
2−5x+2=0 ⇔ x∊∅ lub x=
12 lub x=2 ⇔
x∊{12, 2} .
6 maj 15:36