tw. greena
pigletek: tw. greena
Oblicz całke po krzywej zorientowanej dodatnio, stosujac twierdzenie Greena
∫c x2y dx − 3y2 dy gdzie C jest okregiem x2+y2=1
Prosze o podstawowa pomoc, mam wzor, wyliczylem calke, ale nie wiem jak to dalej sie ma do tego
obszaru
6 maj 13:56
Basiek: po co Ty sie uczysz całek skoro tego nie ma w liceum?
6 maj 14:04
Basiek: hehe
6 maj 14:05
Basiek: xdddd
6 maj 14:11
pigletek: dzieki, ze mi podbijasz, ale czekam na pomoc
6 maj 14:11
pigletek: ok już mma
6 maj 14:13
pigletek: mam*
6 maj 14:13
pigletek: nobsety, zamiast podszywac sie do idzcie uczyc sie tabliczki mnozenia na ta mature
6 maj 14:14
pigletek: .
6 maj 14:54
pigletek: ponawiam prosbe
6 maj 20:41
pigletek: nikt tego nie umie od 2 dni?
6 maj 21:08
Krzysiek: to skorzystaj z tego tw. tzn ze wzoru.. a potem by wyliczyć tą całkę po obszarze okręgu możesz
zamienić na współrzędne biegunowe
6 maj 21:11
pigletek: liczac te pochodne mam ∫∫D −x2 dxdy
co dalej?
6 maj 21:17
Krzysiek: przejdź na współrzędne biegunowe
x=rcosφ
y=rsinφ
czyli: r∊[0,1]
φ∊[0,2π]
|J|=r
∫02π ∫01 −r2 cos2 x *r dr dφ
i możesz rozbić na iloczyn dwóch całek
6 maj 21:20
pigletek: −1/2 fi cos2x powinno wyjsc? ;<
6 maj 21:32
pigletek: znaczy pi a nie fi xD
6 maj 21:40
Krzysiek: tam jest literówka, oczywiście powinno być: cos
2 φ
| | π | |
wydaje mi się, że wynik to − |
| |
| | 4 | |
6 maj 21:41
pigletek: ah, no teraz wolfram tez pokazuje −pi/4

dzieki
6 maj 21:43
pigletek: a np. mam kolejne zadanie z greenem i mam 3wierzcholki trojkata (0,0) (2,0) (2,1) to granice
calkowania 0≤x≤2 0≤y≤1/2x
?
6 maj 22:01
Krzysiek: tak
6 maj 22:02
pigletek: a w jakis sposob nalezy wyznaczyc potencjal pola dajmy na to takiego czegos:
∫c Fdr=F(x,y)=[x,y] gdzie C jest lukiem paraboli y=x2 od punktu (−1,1) do (3,9)
nie wiem czy do pola sa potrzebne dane tej paraboli, ale w tresci zadania oprocz pola trzeba
policzyc calke krzywoliniowa, to akurat policzylem
6 maj 22:16
Krzysiek: czyli masz znaleźć różniczkę zupełną: xdx+ydy
poszukaj w internecie lub w Krysickim metodę jak się to szuka (nie jest to trudne)
6 maj 22:28
pigletek: ∫−13 tdt + t2 2tdt
?
6 maj 23:22