Kilka zadan matematyka dyskretna
PiotrPiotrPiotrPiotrPiotr: 1. Wypisz elementy następujących zbiorów
a) {1/n: n=1,2,3,4,} = 1,2,3,4
b) {2+(−1) n: n ∈N} = 1,3
2. Ile elementów ma poniższy zbiór:
{n ∈N: n2 = 2} =1
3. A={1,3,5,7,11} B={2,3,5,7,11} C={2,3,6,12} wyznacz:
a) A B = (czyli wszystkie elementy dodane z A i B) {1,2,3,5,7,11}
b)A ∩C = (czyli tylko wspólne elementy) {3}
4. Dla S={0,1,2,3,4} oraz T={0,2,4} wypisz elementy zbioru: {(m,n) ∈ S x T: m < n }
5.
{ x3, jeśli x => 1
F(x) = { x, jeśli 0=<x<1
{−x3, jeśli x<0
a) f(3)=
b) f(1/3)=
c) f(−1)=
6. Dla następujących funkcji znajdź funkcje odwrotna, x∈R
a)f(x) =2*x+3=
b)h(x)=(x−2)3=
7. Oblicz:
a) 7!/5! =
b) 10!/(6!*4!)=
9. Notacja O czy równość jest prawdziwa?
a) 2n+1 = O(2n)=
b) 40n = O(2n)=
11. Określ wartość logiczna zdania:
a) Jeśli 2+2 = 4 to 2+4=8
b) Jeśli 2+2=5 to 2+4=8
13. Dla przestrzeni rozważań X={1,2,3,4,5,6} mamy zbiory rozmyte:
A=0,6/1+0,4/2+0,3/3+0,8/4+0,5/5+1/6
B=0,8/1+0,3/2+1/3+1/4+0,4/5+0,9/6 oblicz:
Sumę logiczna oraz iloczyn logiczny
14. Dla poniższej funkcji charakterystycznej oblicz:
{1− (x−b/a)2 dla (b−a) <=x<=(b+a),
u(x)= {0 poza tym
Pierwsza pochodna oraz druga pochodna
15. Dla X={3,4,5} oraz Y={4,5,6} wypełnij tabelkę realizując relacje zadana wzorem
{ 1, jeżeli x=y
uR(x,y) = { 0,8 jeżeli |x−y|=1
{ 0,6 jeżeli |x−y| =2
{ 0,4 jeżeli |x−y| = 3
prosiłbym o sprawdzenie tego co zrobienie i wytłumaczenie tych zadań których nie zrobiłem a i
proszę nie podszywanie pod mój nick i odpisywanie bo to jest naprawdę chamskie...
6 maj 13:32
PiotrPiotrPiotrPiotrPiotr: 
że co
6 maj 13:43