?
Anula: najmniejszą wartością funkcji x2−4x+3 dla x∊<−1,1> czyli mam podstawić −1 i 1 do tego i
zobaczyć która jest najmniejsza?
6 maj 12:57
fanaberia: tak i do tego liczysz jeszcze wierzchołek bo on może też być min i sprawdzasz czy jest w
dziedzinie i czy jest najmniejszy
6 maj 13:02
Saizou : najpierw wylicz p i sprawdź czy należy do przedziału, jeśli tak to najmniejsza wartość jest
właśnie dla p, ponieważ jest to funkcja skierowana ramionami do góry
zatem liczymy dla x=1 i x=−1
f(−1)=(−1)
2−4*(−1)+3=1+4+3=8
f(1)=1
2−4*1+3=1−4+3=0
zatem najmniejsza wartość funkcji w przedziale <−1,1> wynosi y=0
6 maj 13:06
Anula: czyli 0 musi się mieścić w tym przedziale? a jakby się obie nie mieściły?
6 maj 13:08
Saizou : nie, bo ty wyliczasz dla jakiego x z przedziału <−1,1> jest najmniejsza wartość funkcji np.
masz taką funkcję y=x2+6, oblicz najmniejszą wartość funkcji w przedziale <−1,1>:
zatem fmin=q=6
6 maj 13:15
Anula: a jak by były ramiona skierowane do dołu i wpsrawdziłabym p?
6 maj 13:16
Saizou : jak masz ramiona skierowane w dół to fmin na pewno nie jest w wierzchołku tylko w skrajnych
liczbach przedziału
6 maj 13:20
6 maj 13:22
Anula: ok czyli najpierw wyliczam p jak nei należy to liczę te z przedziału i daje najmniejszą wartośc
a jak p nalezy do przedziału to p jest najmniejsza wartoscią tak?
6 maj 13:25
Saizou : tak tylko jeszcze patrz na ramiona wykresu
6 maj 13:28
Anula: okej dziękuję
6 maj 13:45