równanie prostej prostopadłej
pomoc-na: Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej BC i przechodzącej przez punkt A.
A= ( −13,−16), B=(−4,−2) , C=(4,10)
6 maj 12:40
pomoc-na: muszę najpierw obliczyć równanie prostej, która przechodzi przez BC? z tego wzoru (Y−Ya) (
Xb−Xa) − (Yb−Ya)(X−Xa)=0 ?
6 maj 12:51
asdf: Nie znam twojego wzoru, ale ja to zrobiłbym tak:
y =ax + b
−2 = −4a + b
10 = 4a + b
−12 = −8a
b = 4
| | 3 | |
prostopadła do prostej y = |
| x + 4 przechodząca przez punkt (−13;−16): |
| | 2 | |
warunek:
a
1 * a
2 = −1
ODP:
6 maj 13:03