symetralna
maturzystka: sprawdź czy punkt P = (5,−2) należy do symetralnej odcinka o końcach A= (1,5) i B=(−3,−1).
Potrafi to ktoś zrobić ?
6 maj 12:29
Aga1.: Punkt P należy do symetralnej odcinka, jeśli
IAPI=IBPI
Oblicz długości odcinków i sprawdź, czy są równe.
6 maj 12:31
maturzystka: powinnam korzystać z tego wzoru (Y−Ya) ( Xb−Xa) − (Yb−Ya)(X−Xa)=0 ?
6 maj 12:50
psik: tak jak Aga napisała. |AP| =? |PB|
6 maj 13:00
picia: dobre

i jakze szybsze
6 maj 13:00
psik: √(5−1)2 + (−2−5)2) =? √(5+3)2 + (−2+1)2)
√16+49 =? √8 + 1
√65 ≠ 3
L ≠ P, nie należy
6 maj 13:03
psik: ups
√65 =
√64 + 1
L = P, należy
6 maj 13:04
picia: nalezy.blad w obliczniech. 8
2=64
6 maj 13:04
psik: bo tam 8 do kwadratu nie podniosłem, kurczę, muszę się pilnować na maturze
6 maj 13:04
picia:
6 maj 13:05
psik: czasem takie głupie błędy że łapię się za głowę :C. Zanucę koko koko euro spoko , zepnę się i
skupię na tej maturze
6 maj 13:05
Nein: Odpowiedź może i dobra, ale sposób liczenia zły... Przecież to, że punkt P należy do
symetralnej danego odcinka nie oznacza jeszcze, że musi NA NIM leżeć...
6 maj 14:08
psik: nie, ale zależność |AP|=|BP| będzie zawsze prawdziwa
6 maj 14:09
Nein: a no prawda...
6 maj 14:13
psik:
6 maj 14:34