parametry! pomocy
jukej: określ liczbe różnych pierwiastków wielomianu W(x) =ax3 + x2 +x w zalezności od
wpółczynnika a
22 kwi 23:35
xpt: dla a≠0
ax3+x2+x=0
x(ax2+x+1)=0 ⇒ x1=0
i zostaje tylko ax2+x+1=0
dla a=0 będzie równanie x2+x=0
22 kwi 23:39
xpt: Dalej sobie poradzisz ?
22 kwi 23:39
jukej: o faktycznie.. dzięki! jasne ze juz sobie poradze
22 kwi 23:43
Bogdan:
Dla a = 0 będzie x + 1 = 0
22 kwi 23:45
xpt: Bogdan − dla a=0 będą 2 rozwiązania
x+1=0 i x=0
22 kwi 23:48
Bogdan:
| | 1 | |
ax2 + x + 1 = 0, Δ = 1 − 4a = −4(a − |
| ) |
| | 4 | |
Liczbę rozwiązań równania ax
2 + x + 1 = 0 określamy na podstawie znaku Δ.
22 kwi 23:53
Bogdan:
Tak xpt, dla a = 0 wielomian W(x) ma 2 pierwiastki: x1 = 0, x2 = −1.
teraz trzeba ustalić liczbę rozwiązań dla a ≠ 0.
22 kwi 23:55
xpt: ale jukej stwierdził, ze już sobie poradzi − wystarczyło go naprowadzić na to jak się
pozbyć x3 ;)
23 kwi 00:04