ciągi
matroz: witam, zastanawiam się nad monotonicznością ciągu. z definicji jest, że dla an+1−an>0 ciąg
rosnący, a dla an+1−an<0 malejący. Czy można to obliczać innym sposobem?
np. ciąg geometryczny an=3*(−2)n−1 o wyrazie a1=3 i q=−2 będzie niemonotoniczny bo wyrazy
są na zmianę dodatnie i ujemne. Czy można więc robiąc takie zadanie na maturze obliczyć a1 i
q i wyjaśnić, czemu jest niemonotoniczny zamiast liczyć różnicę?
6 maj 11:59
matroz: i co ma wyjść w równaniu a
n+1−a
n żeby ciąg był niemonotoniczny
6 maj 12:02
matroz: PS.dla wzoru który napisałem różnica wyjdzie 4,5*(−2)n
6 maj 12:05