matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
olle:
Kąt α jest ostry i ctgα=7. Oblicz wartość wyrażenia (sinα + cosα)
2
nie mam pojęcia jak mając ctgα lub tgα uzyskac z tego sin/cos
6 maj 11:54
Eta:
Dla kąta ostrego α
cosα
= 7 ⇒ cosα=7sinα
sinα
z jedynki trygonometrycznej
1
√
2
sin
2
α+49sin
2
α=1 ⇒ sinα=
= .......... =
√
50
10
7
√
2
to cosα=
10
8
√
2
(sinα+cosα)
2
= (
)
2
=.............
10
6 maj 12:10