matematykaszkolna.pl
przekształcenie prosta jednokładność: Figura F1 jest okręgiem o równaniu x2+y2+4x−2y−11=0. Okrąg ten przekształcono przez jednokładność o środku O = (1;2) i skali k = −2. Wyznacz równanie tego okręgu po przekształceniu. Chyba byłem chory kiedy w szkole była jednokładność, bo kompletnie tego nie pamiętam. Mógłby ktoś to zadanko naprawdę ładnie rozpisać? Bo znajduję podobne na necie, ale ludzie skrótami robią, np. "r2 równe XY", bez mówienia skąd to XY. Chciałbym żeby ktoś ładnie je wytłumaczył, tak żebym zrozumiał istotę tego przekształcenia i mógł to wykorzystać do innych zadań, a nie podał czyste rozwiązanie tego zadania. Równanie okręgu F1 po przekształceniu to: (x+2)2+(y−1)2=16, czyli S = (−2;1), r = 4 (tak dla skrócenia obliczeń). Czyli pozostaje obliczyć promień okręgu po przekształceniu (dwa, osiem, czy jeszcze inny? nie wiem czy r1 przez r2 czy na odwrót i czy gdzieś wartość bezwzględną czy całkiem inaczej) oraz środek S' przekształconego okręgu, podejrzewam że to (7;4), ale jednak chciałbym wszystko mieć ładnie i prawidłowo obliczone.
6 maj 11:53
prosta jednokładność: tylko mi nie pomijajcie mojego wątku i pomóżcie :< to ostatnia kwestia z geometrii analitycznej, z której mam wątpliwości, chcę już to ogarnąć i przejść do następnego działu
6 maj 11:55
TOmek: Ja tak samo nie ogarniam jednokładności, fajnie by było gdyby ktoś to ładnie wytlumaczył
6 maj 12:03
Aga1.: rysunekMusisz znać definicję jednokładności. a) k>0 b) k<0 JkO(P)=P'⇔OP'→=k*OP→
6 maj 12:04
TOmek: Aga a tak bardziej na polski te zapisy pod spodem?
6 maj 12:05
Aga1.: I tak O=(1,2) P=S=(−2,1), k=−2 OS→=[−2−1,1−2]=[−3,−1] k*OS→=−2*[−3,−1]=[6,2] S'=(a,b) OS'=[a−1,b−2] Wektory zaznaczone na niebiesko są równe,gdy a−1=6 i b−2=2 a=7,b=4 więc S'=(7,4) r'=IkI*r=2*4=8 Równanie okręgu (x−7)2+(y−4)2=82
6 maj 12:16
TOmek: promien w tym okręgu nie powinien mieć wartość 2
6 maj 12:51
Aga1.: Skoro promień okręgu danego wynosi r=4, to r'=IkI*r=I−2I*4=2*4=8
6 maj 16:34