jey47s: Dla jakich wartosci parametru m i n liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu:
W(x)=x3-5x2+mx+n ?
prosilbym o pomoc do takiego zadania, zrobilem je ale nie wiem czy dobrze. (raczej zle)
17 maj 23:53
jey47s: i jeszcze chcialbym dodac ze odwalil pan, panie Jakubie wspaniala robote z ta strona i
pdf'em (dzieki niemu tu trafilem)
18 maj 00:01
MnQ: x
3 - 5x
2 +mx +n = (x-3)
2 (x+p)
p jest 3 pierwiastkiem tego wielomianu.
wymnażamy prawa strone i zyskujemy
x
3 - 5x
2 +mx +n = x
3 + px
2 - 6x
2 - 6xp + 9x +9p
x
3 - 5x
2 +mx +n = x
3 + (p-6)x
2 + (9-6p)x +9p
i przyrównujesz wspólczynniki przy tych samych potęgach
-5 = p - 6 → p =1
m = 9 - 6p → m = 3
n = 9p → n = 9
i wszystko na ten temat
18 maj 01:15
jey47s: tak wlasnie zorbilem, ale nie bylem pewien czy dobrze

dzieki wielkie
18 maj 09:35