pare zadań z prawdopodobieństwa
psik: parę zadań z prawdopodobieństwa:
Zad.1 Trzech uczniów wygrało w konkursie wyjazd na jeden z n obozów. Wyboru obozu dokonują
losowo.Ile jest obozów, jeżeli prawdopodobieństwo wyjazdu przynajmniej dwóch uczniów na ten
sam obóz wynosi 0,52?
Zad.2
Spośród n (n ≥3) wierzchołków wielokąta wypukłego losujemy jednocześnie dwa.
Oblicz n, jeżeli prawdopodobieństwo wylosowania wierzchołków wyznaczających przekątną tego
wielokąta jest równe 0,9
tu prosiłbym o zdarzenie przeciwne 
Zad.3
Z liczb 1,2,...,n (n ≥3) tworzymy trójwyrazowe ciągi, w których liczby mogą się powtarzać.
a) wyznacz prawdopodobieństwo utworzenia ciągu monotonicznego ( tu pytanie czy ciąg stały jest
monotoniczny )
| | 9 | |
b) Dla jakiego n prawdopodobieństwo to jest równe |
| |
| | 16 | |
Z góry dziękować
6 maj 11:34
psik: To są zadania maturalne, 1 za 5pkt, 2 za 4 pkt a 3 aż za 8, zapraszam do spróbowania

, przy
okazji mi pomożecie
6 maj 11:42
psik: pomoże ktoś?
6 maj 12:06
Aga1.: Masz odpowiedzi?
Matury nie zdaję, ale w wolnej chwili spróbuję rozwiązać.
6 maj 12:29
psik: Mam,mogę podać.
6 maj 12:39
Aga1.: Podaj, ale na razie i tak nie będę rozwiązywać.
6 maj 12:46
psik: Zad.1
n = 5
Zad.2
n = 21
Zad.3
b) n = 4
6 maj 12:59
trotex: to matura podstawa ?
6 maj 13:13
psik: rozszerzenie. Ale zad.1 i 2 spokojnie na podstawie mogłyby być.
6 maj 13:19
trotex: to dobrze , że rozszerzenie 1 próbowałem ruszyć i nie umiem napisać ilości zdarzeń
sprzyjających A , a Ω=n3
6 maj 13:23
psik: Ω dobrze.
6 maj 13:33
rumpek: Do zadania 3 na pewno dobra odpowiedź

? Tam ma być na pewno "−1" ?
6 maj 13:34
psik: zad.3 jest ciekawe . Są tam 4 przypadki przy zdarzeniu A
6 maj 13:35
psik: sprawdzę jeszcze
6 maj 13:36
psik: Tak, dobrze jest.
6 maj 13:36
psik: I tam autor widocznie z tego co tu wynika wziął pod uwagę ciągi nierosnące i niemalejące.
łatwiej by było gdyby liczby się nie powtarzały ale jak się okazuje ciąg 2,3,3 też jest
monotoniczny :S
6 maj 13:37
jok: wyjasni ktos 1 zadanie?
6 maj 13:51
jok: | 3! * n | | 52 | |
| = |
| dobrze rozumiem? |
| 3! | | 100 | |
6 maj 13:53
psik: mm w książce mam to zrobione po zdarzeniu przeciwnym czyli każdy z uczniów wybierze inny obóz.
P(A') = 1 − 0,52 = 0,48. Coś takiego. I teraz prościej, ale ja właśnie próbowałem to tak
zapisać i nie wychodziło
6 maj 13:55
psik: W zad. 1 Ω to n3, to chyba akurat prosta część zadania.
6 maj 13:56
%25253Cb%25253Epsik%25253A%25253C%25252Fb%25253E%252520W%252520zad.%2525201%252520%2525CE%2525A9%252520to%252520n%25253Csup%25253E3%25253C%25252Fsup%25253E%25252C%252520to%252520chyba%252520akurat%252520prosta%252520cz%2525C4%252599%2525C5%25259B%2525C4%252587%252520zadania.%25250A%25250A
6 maj 13:58
jok: | | 3!n(n−1)(n−2) | |
to jak damy na przeciwne, ze wszyscy wybrali inny oboz, to bedzie |
| = |
| | n3 | |
6 maj 14:01
DżejDżej: źle to zrobiłeś
6 maj 14:02
jok: miła by była podpowiedź
6 maj 14:03
psik: czemu jeszcze * 3! ? Czemu permutujesz, kolejność ich wyboru nie jest ważna, po prostu
n(n−1)(n−2). Po jednym n się skróci :
Powinno z tego wyjść n = 5.
6 maj 14:03
jok: A' = 0,48 − wydarzenie ze osoby rozjada sie do innych obozow.
dlatego uzywam 3! bo wyraz ABC mozna ulozyc na 3*2*1 sposobow.
Jeżeli 1 osoba jedzie do A,
druga do B,
3 do C obozu,
więc mozna ustawić te osoby na 6 sposobów.
Jezeli zle, napisz jeszcze raz
6 maj 14:19
psik: źle rozumujesz, nie ma znaczenia kolejność ich wyboru oni tak jakby losują jednocześnie.
Bez znaczenia który uczeń wybierze obóz jako pierwszy który jako drugi a który jako trzeci,
ważne że wybiorą różne. Poza tym uczniowie tu są nierozróżnialni, to nie jest jako uczeń A,
uczeń B, uczeń C.
6 maj 14:21
psik: z tego mojego co napisałem zgadza się, n =5
6 maj 14:22
jok: | | n(n−1)(n−2) | |
spoko czyli |
| =0,48 |
| | n3 | |
Dzieki, rozumiem.
6 maj 14:24
jok: | | n(n−1)(n−2) | |
spoko czyli |
| =0,48 |
| | n3 | |
Dzieki, rozumiem.
6 maj 14:24
psik: Nie wiem jak to zrobić bez zdarzenia przeciwnego :S. Jeszcze zad. 2 i 3
6 maj 14:35
kylo1303: Bez zdarzenia przeciwnego trzeba by liczyc mozliwosci kiedy 2 pojedziecie na ten sam oboz
a potem kiedy wszyscy 3 pojada na ten sam oboz, zbiory te zsumowac i powinno wyjsc. Zaraz
zobacze to zadanie 3cie skoro jest za 8pkt
6 maj 14:55
wmboczek:
Zad 2. n(n−3)/n(n−1)=9/10 n=21
6 maj 14:58
psik: Zad.2 Dobrze. A ja próbowałem po zdarzeniu przeciwnym z kolei, ale coś mi nie wyszło.
A = n * 2 ( wierzchołki sąsiadują ze sobą)
2n/n(n−1) = 1/10 => 20n = n(n−1) => n =21 , teraz mi wyszło wut...
6 maj 16:01
wmboczek: Zad 3.
ciągi o 3 różnych cyfrach n(n−1)(n−2)/3 (2 z 6 permutacji sprzyjają)
ciągi o 2 różnych cyfrach 2n(n−1) (wybór 2 cyfr x wybór podwojonej x 2 sprzyjające permutacje)
ciągi stałe n
Ale bez odpowiedzi bym zbłądził
6 maj 18:38
Mila:
Zadanie 2) n−liczba wierzchołków
| |
= 0,5*n*(n−1)− liczba odcinków |
| |
n −liczba boków
A'− wylosowano 2wierzchołki będące końcami boków
P(A') =0,1
n−1=20
n=21
6 maj 20:40
Danieloo: Mam pytanie do 3 zadania, dlaczego jak są ciągi o 3 różnych cyfrach i o 2 różnych cyfrach to
odpowiednio dzielimy przez 3 i mnożymy przez 2?
6 maj 22:04
wmboczek: wybieramy 3 liczby, które można ustawić na 6 sposobów, z czego jeden jest porządkiem rosnącym a
drugi malejącym 2/6=1/3
wybieramy dwie liczby z n (kombinacja), jedną z nich podwajamy (x2 możliwości) i z 3 możliwych
permutacji ustawień 2 są sprzyjające
6 maj 22:46
Danieloo: Wielkie dzięki

.
6 maj 22:51
kylo1303: To ja dorzuce takie zadanko:
Marcin ma w szafie 10 garniturów, w tym 3 brazowe, oraz 6 par butów, w tym 2 pary brazowych.
Codziennie do pracy wkłada garnitur. Jakie jest prawdopodobienstwo, że Marcin pójdzie do pracy
przynajmniej 3 razy w tygodniu w brazowym garniturze i brazowych butach? Przyjmij, że tydzien
ma piec dni roboczych. Garnitur i buty Marcin wybiera losowo.
6 maj 23:28