?
Anula: Pole trapezu o podstawie 10 i wysokości 8 jest zawsze wiekszne niż? 40, 50, 60, 80? o co w tym
chodzi?
6 maj 11:27
picia: podstaw do wzoru na pole i zrob zalozenie ze b>0
6 maj 11:32
Anula: czyli np 10+2/2 * 8? i wychodzi ze zawsze jest większe niż 40? ale czemu musiłam dac b>0?
6 maj 11:35
picia: niedokladnie tak
mi wyszlo P= 40 +4b czyli wieksze niz 40
a bok moze miec dlugosc 0 lub − ?
6 maj 11:38
psik: zawsze większe niż 40. Możesz zrobić dowód nie wprost. Załóż że twój bok ma 0 cm. (10+0):2 * 8
= 5*8 = 40. A teraz ponieważ twój bok musi być większy od 0 to zawsze pole będzie mieć wartość
większą od 40
6 maj 11:38
Anula: okej podstawiłam byle jaką liczbę i wyszło zawsze większe niż 40

dzięki
6 maj 11:39