pomocy!
Radzio: Pierwiastkami wielomianu czwartego stopnia W(x) są liczby a,b,c,d, które w podanej
kolejności tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 2. Suma pierwiastków wielomianu jest równa
8.
a)oblicz pierwiastki a,b,c,d wielomianu W(x).
b)wiedząc, że dla argumentu 0 wielomian przyjmuje wartość (−15), przedstaw wielomian w
postaci W(x)=a
4x
4+a
3x
3+a
2x
2+a
1x+a
0.
a teraz mam pytanie czy oto w tym chodzi? i jesli oto to jak zrobic b)?
16=(2a
1+6)x4
16=8a
1+24
8a
1=−8
a
1=−1
a
2=1
a
3=3
a
4=5
22 kwi 22:46
Basia: O to w tym chodzi. Tylko w pierwszej linijce *4 nie *6.Dalej jest dobrze.
Poza tym nie powinieneś nazywać ciagu {an} bo a0,....,a4 to współczynniki wielomianu.
Lepiej będzie b1,b2,b3,b4 albo jak podano w treści a,b,c,d
ad.b
W(0) = a0
a0 = −15
W(x) = a4(x+1)(x−1)(x−3)(x−5)
wymnóż i porównaj współczynniki.
22 kwi 23:04
Andrzej: Źle oznaczyłeś.
a=−1
b=1
c=3
d=5
a wielomian:
W(x)=a4(x+1)(x−1)(x−3)(x−5)
i jeszcze warunek:
W(0)=a4*1*(−1)*(−3)*(−5)=−15a4=−15
stąd
a4=1
czyli
W(x)=(x+1)(x−1)(x−3)(x−5).
Jak to wymnożysz uzyskasz a3;a2;a1;a0
22 kwi 23:14
Radzio: oj dziekuje bardzo

po odpowiedzi Basi nie wiedzialem dokonca o co dokladnie chodzi ale
gdy Andrzej napisal to juz wszystko bylo jasne

dzieki jeszcze raz
22 kwi 23:29