matematykaszkolna.pl
poziom rozszerzony Kamil: ciekawe zadanie dla maturzystów Trójkąt ABC jest podstawą ostrosłupa ABCS. Punkt M jest środkiem boku AB i |AM| = |MC|. Odcinek AS jest wysokością tego ostrosłupa. Wykaż, że kąt SCB jest prosty.
6 maj 11:14
6 maj 11:16
Kamil: nie ma chętnych ?
6 maj 11:46
rumpek: Zauważ, że na podstawie można opisać okrąg Zatem trójkąt w podstawie jest prostokątny o wierzchołku |∡C| = 90o, i promień okręgu to połowa |AB| emotka Dalej już prosto.
6 maj 12:37
Kamil: własnie to ja rozkminiłem ze mozemy sobie okrag opisac i przy wierzcholu C mamy 90o tylko dalej nie rozkminiam
6 maj 12:50
Kamil: mało chetnych na wykazanie , trudno
6 maj 13:10
Kamil: mało chetnych na wykazanie , trudno
6 maj 13:11
zią: rysunekzeby wykazac ze ∡SCB jest prosty, mozesz wykorzystac twierdzenie pitagorasa y2 + a2 = z2 z tresci zadania i z tego ze podstawa jest trojkat prostokatny wynika, ze x2 + c2 = z2 oraz x2 + b2 = y2 a wiec x2 + b2 + a2 = x2 + c2 ===> a2 + b2 = c2 no i tu nalezy znac twierdzenie odwrotne do twierdzenia pitagorasa.. bo z niego wlasnie wynika ze ∡SCB jest prosty
6 maj 13:54
Kamil: ucze sie juz tyle matmy a nie znam odwrotnego twierdzenia do pitagorasa, nie przerabialem tego w szkole , albo mnie nie bylo
6 maj 15:58
Kamil: ale tak czy inaczej by mi te obliczenia wystarczyly, bo do tego udowodnilem ze podstawa jest trojkatem prostokatnym
6 maj 16:00