PILNE
Adam: W prawidłowym ostrosłupie czworokątnym kąt płaski przy wierzchołku jest równy α, zaś krawędź
podstawy ma długość a. Oblicz promień kuli opisanej na tym ostrosłupie.
6 maj 11:13
Kamil: Promień tej kuli jest taki sam jak promień okręgu opisanego na trójkącie równoramiennym,
którego podstawą jest przekątna podstawy a trzeci wierzchołek wierzchołkiem ostrosłupa.
6 maj 11:20
Kamil: jak juz naprawde nie bedziesz umial policzyc to Ci pomoge, moje lenistwo mnie przeraza no ale
coz, narazie proboj
6 maj 11:21
Kamil: oj probuj*
6 maj 11:21
Adam: | | a | |
doszłem do czegoś takiego b= |
| no i za bardzo nie wiem co dalej |
| | 2sinα2 | |
6 maj 11:22
Kamil: no i z pitagorasa wysokosc policz
6 maj 11:30
6 maj 11:31
Adam: jakaś dziwna mi ta wysokość wychodzi
6 maj 11:35
Adam: nie umiem jej poprawnie obliczyć
6 maj 11:36
Kamil: jaka Ci wychodzi ?
6 maj 11:36
Adam: coś wyszło mi
6 maj 11:38
6 maj 11:38
6 maj 11:38
Adam: i teraz do wzoru
6 maj 11:39
6 maj 11:39
Kamil: | | abc | |
no pięknie , tak do wzoru P= |
| |
| | 4R | |
6 maj 11:39
Adam: dziękuję
6 maj 11:40
Kamil: jesli sie nie pomylilem w obliczeniach powinno wyjsc
| | a | | a*√cosα | |
R= |
| = |
| |
| | 4sinα2*√cosα | | 4sinα2*cosα | |
6 maj 11:42
Adam: mi wyszło podobnie ale pojawił mi się kwadrat możesz pokazać jak liczyłeś bo gdzieś popełniłem
błąd i nie mogę go znaleźć
6 maj 11:47
Adam: proszę
6 maj 12:44
Kamil: znalazlesc bład ?
6 maj 12:44
Kamil: znalazles?
6 maj 12:45
Adam: znalazłem błąd
6 maj 12:45
Kamil:
a=a
√2
| | a√2*a√cosα | | a2*√2cosα | |
4P=4* |
| = |
| |
| | 2*2sinα2 | | sinα2 | |
6 maj 12:48
rumpek:

1
o Obliczam długość boku b (ramiona ostrosłupa)
| | α | | a | | α | |
bsin |
| = |
| / : sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2
o Obliczam wysokość ostrosłupa − H
3
o Liczę pole trójkąta ACS
| | 1 | | a√cosα | | a2√2cosα | |
P = |
| * a√2 * |
| = |
| |
| | 2 | | | | | |
4
o Liczę promień opisany na trójkącie równoramiennym ACS
uff
6 maj 12:54
Kamil: o stary, wariacik z Ciebie
6 maj 13:00
Mila: 1) oblicz hb− wysokość ściany bocznej (cotangens połowy α)
2) H −wysokość ostrosłupa z tw. Pit.
3) równanie (H−R)2+(0,5a)2=R2
6 maj 16:26
Mila: 3 ) równanie ma być:(H−R)2+(0,5a√2)2=R2
Wynik jak u Rumpka.
Może tylko trochę mniej obliczeń.
6 maj 20:16