Rozwiąz równanie rozpisując jeden z jednomianów
AGREST: Proszę o rozwiązanie tych 4 przykładowych przykładów. Z góry dzięki

1. 4x
3 − 3x − 1 = 0
2. 2x
3 − x − 1 = 0
3. 3x
3 − 2x
2 − 1 = 0
4. x
3 + 3x
2 − 2 = 0
6 maj 11:12
DZIADZIA: o policze z toba ale przy pomocy innych forumowiczow bo tez to mecze własnie jaki to dział
wielomiany tak?
6 maj 11:14
DZIADZIA: to na podstawie jak najbardziejmoze sie pojawic
trezba przekształcac a z tym mam problemy
6 maj 11:16
Alkain: Wielomiany jak widać
1)
4x
3−3x−1=0
w(1)=0
dzielisz wielomian przez (x−1)
potem liczysz dalej

2)
2x
3−x−1=0
w(1)=0
Tak samo jak w przykładzie wyżej

3)w(1)=0
4)w(−1)=0
Te zadania są do ćwiczenia dzielenia wielomianów. Więc ładnie mi to podzielić w razie problemów
pytać to odp.
6 maj 11:18
AGREST: no ja znam ten sposob. Tylko kurcze polecenie jest rozpisz jeden z jednomianów
6 maj 11:34
RedX: to wygląda bardziej na rozszerzenie. można skorzystać z tw. Bézouta
6 maj 11:37
RedX: 1. (4x2 + 4x + 1)(x − 1)
6 maj 11:43
DZIADZIA: to jest na podstawie czy nie?
6 maj 11:44
AGREST: Podstawa i to mocna podstawa
6 maj 11:46
6 maj 11:47
psik: 4x
3 − 3x − 1 = 4x
3 − 4x + x − 1 = 4x(x
2−1) + (x−1) = 4x(x−1)(x+1) − (x−1) = [x−1](4x(x+1)
−1)
6 maj 11:48
Kamil: ja te przyklady poleciałbym HORNEREM
6 maj 11:48
DZIADZIA: no własnie Alkain a znasz moze jakis inny sposob na to?
6 maj 11:48
Kamil: psik takie rozwiazanie za duzo nam nie mowi
6 maj 11:48
RedX: to jest rozszerzenie
6 maj 11:49
psik: 2x3 − x − 1 = 2x3 − 2x + x − 1 = 2x(x2−1) + (x−1) = 2x(x−1)(x+1) + (x−1) = [x−1](2x(x+1) +
1)
I wszystko do zera. Generalnie tutaj jest rozbijanie i grupowanie wyrazów
6 maj 11:50
psik: [x−1](2x
2 + 2) = 0 prościej już nie umiem
6 maj 11:51
psik: a tam jak a) rozpisywałem to nie wiem czemu '+' zamieniłem na '−'. Powinno być [x−1](4x(x+1)
−1) = [x−1](4x2 + 3) = 0
6 maj 11:53
psik: kurczę xD , [x−1](4x(x+1) + 1) = [x−1](4x2 +5) huh, teraz dobrze.
6 maj 11:53
Alkain: DZIADZIA inny sposób to zwykłe dzielenie wielomianów, z wcześniejszym sprawdzeniem miejsc
zerowych dzięki twierdzeniu o pierwiastkach wymiernych
6 maj 11:56
DZIADZIA: kurcze mozecie krok po kroku mi to wyjasnic
4x3−3x−1=0 ...
6 maj 12:05
DZIADZIA: (4x3−3)(x−1)=4x4−4x3−3x+3
6 maj 12:08
Kamil: Alkain dobrze goda , polac mu , prosty szybki latwy sposob
6 maj 12:32