Wykaż - matematyka poz. rozszerzony
RedX: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an = np3 − p2 − 7np + 5. Wykaż, że dla każdej liczby
rzeczywistej p ten ciąg jest ciągiem arytmetycznym. Wyznacz wszystkie wartości parametru p.
dla których ten ciąg jest rosnący.
6 maj 11:07
ZKS:
an + 1 = np3 + p3 − p2 − 7np − 7p + 5
an + 1 − an = np3 + p3 − p2 − 7np − 7p + 5 − np3 + p2 + 7np − 5 =
= p3 − 7p
Aby ten ciąg był rosnący to p3 − 7p > 0 ⇒ p(p2 − 7) > 0 ⇒ p(p − √7)(p + √7) > 0 ⇒ p ∊
6 maj 11:23
RedX: an + 1 = np3 + p3 − p2 − 7np − 7p + 5
jeszcze pytanie do tego. skąd to p3 i −7p ?
6 maj 11:29
Misiek: Odświeżam zadanie. Skąd się wzięło p3 i −7p
3 lis 20:16