matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uprość wyrażenie
mirek:
Uprość: (
x
x−y
−
x
x+y
) *
x
2
+xy
x
2
y
2
22 kwi 22:45
Basia:
(
x
x−y
−
x
x+y
)*
x
2
+xy
x
2
y
2
= x*(
1
x−y
−
1
x+y
)*
x(x+y)
x
2
y
2
=
1*(x+y) − 1(x−y)
(x−y)(x+y)
*
x
2
(x+y)
x
2
y
2
=
x+y−x+y
x−y
*
1
y
2
=
2y
(x−y)y
2
=
2
(x−y)y
22 kwi 22:54