trygonometria
martyna: sprawd cyz trjkt o bokach a b c jest ostroktnz, prostoktnz cyz roywartoktnz.
a= 8 b=7 c=5
6 maj 10:43
Aga1.: 82<72+52−− trójkąt ostrokątny
lub z twierdzenia cosinusów.
6 maj 10:46
martyna: dziękuję !
6 maj 10:52
Aga1.:

Zaczynasz pisać twierdzenie cosinusów od najdłuższego boku i liczysz cosinus kąta leżącego
naprzeciw najdłuższego boku
Jeśli cosα>0−−−to trójkąt ostrokątny
jeśli cosα=0 −−to prostokątny,
jeśli cosα<0 to trójkąt rozwartokątny.
Lub( po lewej stronie najdłuższy bok)
10
2>8
2+3
2−−−trójkąt rozwartokątny
6 maj 11:02
DZIADZIA:
c
2>a
2+b
2 rozwartokatny
c
2=a
2+b
2 prostokatny
c
2<a
2+b
2 ostrokatny
6 maj 11:08
DZIADZIA: Aga1 a jak to jest np w zadaniach z tr. z kad mam wiedziec gdzie jes alfa lub gdzie beta?
i przy twierdzeniu p0itagorasa z kad mam wiedziec który bok to a b c ?
rozumiesz o co pytam bo czasami trudno mi zrobic jasny przekaz
6 maj 11:11
DZIADZIA: hmmm
6 maj 11:17
Aga1.:

Zacznij od przeciwprostokątnej c (najdłuższy bok leży naprzeciw największego kąta)
Naprzeciw α jest a
naprzeciw β jest b.
Przy tych oznaczeniach
c
2=a
2+b
2
Nie musisz kurczowo trzymać się tych oznaczeń ( ale nie zmieniaj, jeśli korzystasz z tablic)
6 maj 11:21
DZIADZIA: oki a przykładowo takie zadanie z głowy .W trujkacie prostokatnym kat α=30 stoppni a bok
trujkata na przeciw tego kat ma miare 3 cmi jaka jest wysokosc i pole tego trujkata?
6 maj 11:31
Aga1.:

b oraz c liczysz z funkcji trygonometrycznych lub ze związków.
c=2*3=6
b=3
√3
Każdy trójkąt ma trzy wysokości.
6 maj 11:38
DZIADZIA: hmm a ta alfa niemogła by byc tam gdzie zrobiłas czerwona krope?
6 maj 11:46
DZIADZIA: bo tam gdzie czarna to wiadomo ze to kat prosty
6 maj 11:46
DZIADZIA: i czy nie prosciej b jako wysokosc zastosowac

?
6 maj 11:47
Aga1.:

Czerwoną kropką zaznaczyłam , że wysokość h jest prostopadła do boku c.
może być też tak.
α leży naprzeciw najkrótszego boku
6 maj 11:51
DZIADZIA: o własnie tak α lezy naprzeciw najkritszego boku

to mi wejdzie w głowe zakoduje sobie a czy
ten bok musi byc przyprostokontnym bokime tego tr.?
6 maj 12:02
Aga1.: @ DZIADZIA
W tym zadaniu α=300, β=600, kąt prosty 900
Zawsze naprzeciw najmniejszego kąta leży najkrótszy bok.
A jak oznaczysz to jest Twoja sprawa, jeśli nie jest z góry narzucone.
6 maj 12:43