matematykaszkolna.pl
trygonometria martyna: sprawd cyz trjkt o bokach a b c jest ostroktnz, prostoktnz cyz roywartoktnz. a= 8 b=7 c=5
6 maj 10:43
Aga1.: 82<72+52−− trójkąt ostrokątny lub z twierdzenia cosinusów.
6 maj 10:46
martyna: dziękuję !
6 maj 10:52
Aga1.: rysunekZaczynasz pisać twierdzenie cosinusów od najdłuższego boku i liczysz cosinus kąta leżącego naprzeciw najdłuższego boku Jeśli cosα>0−−−to trójkąt ostrokątny jeśli cosα=0 −−to prostokątny, jeśli cosα<0 to trójkąt rozwartokątny. Lub( po lewej stronie najdłuższy bok) 102>82+32−−−trójkąt rozwartokątny
6 maj 11:02
DZIADZIA: c2>a2+b2 rozwartokatny c2=a2+b2 prostokatny c2<a2+b2 ostrokatny emotka
6 maj 11:08
DZIADZIA: Aga1 a jak to jest np w zadaniach z tr. z kad mam wiedziec gdzie jes alfa lub gdzie beta? i przy twierdzeniu p0itagorasa z kad mam wiedziec który bok to a b c ? rozumiesz o co pytam bo czasami trudno mi zrobic jasny przekazemotka
6 maj 11:11
DZIADZIA: hmmm emotka
6 maj 11:17
Aga1.: rysunekZacznij od przeciwprostokątnej c (najdłuższy bok leży naprzeciw największego kąta) Naprzeciw α jest a naprzeciw β jest b. Przy tych oznaczeniach c2=a2+b2
 a 
sinα=

itd.
 c 
Nie musisz kurczowo trzymać się tych oznaczeń ( ale nie zmieniaj, jeśli korzystasz z tablic)
6 maj 11:21
DZIADZIA: oki a przykładowo takie zadanie z głowy .W trujkacie prostokatnym kat α=30 stoppni a bok trujkata na przeciw tego kat ma miare 3 cmi jaka jest wysokosc i pole tego trujkata?
6 maj 11:31
Aga1.: rysunekb oraz c liczysz z funkcji trygonometrycznych lub ze związków. c=2*3=6 b=33
 1 
P=

a*b}
 2 
 1 
Lub P=

c*h
 2 
Każdy trójkąt ma trzy wysokości.
6 maj 11:38
DZIADZIA: hmm a ta alfa niemogła by byc tam gdzie zrobiłas czerwona krope?
6 maj 11:46
DZIADZIA: bo tam gdzie czarna to wiadomo ze to kat prosty
6 maj 11:46
DZIADZIA: i czy nie prosciej b jako wysokosc zastosowac?
6 maj 11:47
Aga1.: rysunekCzerwoną kropką zaznaczyłam , że wysokość h jest prostopadła do boku c. może być też tak. α leży naprzeciw najkrótszego boku
6 maj 11:51
DZIADZIA: o własnie tak α lezy naprzeciw najkritszego boku emotka to mi wejdzie w głowe zakoduje sobie a czy ten bok musi byc przyprostokontnym bokime tego tr.?
6 maj 12:02
Aga1.: @ DZIADZIA W tym zadaniu α=300, β=600, kąt prosty 900 Zawsze naprzeciw najmniejszego kąta leży najkrótszy bok. A jak oznaczysz to jest Twoja sprawa, jeśli nie jest z góry narzucone.
6 maj 12:43