Prosta i punkt
mirek: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(−2,3)
a) równoległej do prostej 5x−2y+4=0
b) prostopadłej do prostej 5x−2y+4=0
Zrobiłem tak:
a)
a1=a2
5x−2y+4=0
−2y=−5x−4 |:(−2)
y=52x+2
To starczy?
b)
a1a2=−1 =>52*a2=1 =>a2=−25
y=−25x+2
Tak ma być ?
Proszę o korektę.
22 kwi 22:35
mint: a)
| | 5x+4 | |
prosta 5x−2y+4=0 czyli y= |
|
|
| | 2 | |
punkt A=(−2,3) podstawiasz :
b=16 zatem
b) prostopadła wynosi y=
−25x+2
a ze ma przechodzic przez punkt A=(−2,3)
to
3=
−25*−2 + b
b= 2
15
zatem y=
−25+
115
22 kwi 22:47
mint: y=
−25x+
115
"x" zjadłem
22 kwi 22:48
xpt: a) się zgadza
b) podstaw pod x wartość −2 a pod y wartość 3. Mi wychodzi sprzeczność, a Tobie?
22 kwi 22:50