Planimetria - pola figur
Paweł91: Planimertia − pola figur
Mam problem z tymi zadaniami:
1. Wykaż że w trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokąnych jest mniejszza od sumy
długości przeciwprostokątnej i opuszczonej na nią wysokości tego trójkąta.
2. Na bokach AD i BC czworokąta wypukłego ABCD obrano punkty E,F i G,H tak,że AE=EF=FD i
BG=GH=HC. Wykaż że pole czworokąta EGHF jest trzy razy mniejsze od pola czworokąta ABCD
3. W czworokącie wypukłym ABCD, w którym K jest środkiem boku AB, zaś L jest środkiem boku CD
poprowadzono odcinki AL i DK przecinające się w punkcie M oraz odcinki BL i CK przecinające
się w punkcie N. Wykaż że pole powstałego czworokąta KLMN jest równe sumie pól trójkątów AMD i
BNC.
6 maj 09:09