matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
odległość punktu od prostej
jarke:
mam problem z takim równaniem, nie ma w nim błędu, pomoże ktoś?
|3a|
=
√
5
√
a
2
+1
|3a| =
√
5
*
√
a
2
+1
i niczego dalej nie jestem pewien, doszedłem do momentu, gdzie delta jest ujemna i ehh
6 maj 02:30
jarke:
mam już!
|3a| =
√
5a
2
+ 5
/
2
5
√
5
√
5
9a
2
= 5a
2
+5 ⇔ 4a
2
= 5 ⇔ a
2
=
⇔ a=
lub a = −
4
2
2
6 maj 02:38
psik:
dobrze.
6 maj 08:25