cioagi
olle: 1. O ciągu arytmetycznym (an) wiadomo, że a6 = 8 ile jest równa suma jedenastu początkowych
wyrazów tego ciągu.
A.8
B.19
C.88
D. nie da się tego rozstrzygnąc
2. Suma n początkowych wyrazów pewnego ciągu liczbowego wyraża się wzorem Sn = n2 − 3n. Wobec
tego:
A. a5 =6
B. a5=8
C.a5=10
D. nie da się wyznaczyć a5
6 maj 00:58
olle: Zdaje mi sie ze w obu nie mozna wyznaczyc, czy dobrze
6 maj 01:01
ICSP: S5 = a1 + ... + a5
S4 = a1 + ... + a4
S5 − S4 = a5 + a4 + ... + a1 − a4 − ... − a1 = a5
da sie wyznaczyć. W pierwszym nie wiemy.
6 maj 01:03
ICSP: Chociaż :
a6 = 8
a1 + a11 = 2a6
a2 + a10 = 2a6
.
.
.
a5 + a7 = 2a6
S = 11 * a6 = ...
6 maj 01:04
robak: a) wyznacz ciąg arytmetyczny (an) mając dane a5=−8 ,a9=−2
b) podaj wzór ogólny tego ciągu.
wie ktoś jak to zrobić
14 maj 21:18
robak: znajdz dwudziesty pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego, jeśli a1=√2 i r=√2
14 maj 21:25