stereometria
Usher: Proszę o szybką pomoc


Krawędź podstawy ostrosŁupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6,
a jego ściany boczne są nachylone do podstawy pod kątem 45 stopni.
Oblicz promień kuli opisanej na tym ostrosłupie.

Bardzo proszę o jakieś wskazówki.
6 maj 00:11
Mila: H=3 −wysokość ostrosłupa
środek kuli na wysokości i jest równo oddalony od wierzchołków Ostrosłupa. Narysuj.
Z tw. Pitagorasa
(H−R)2+(0,5a√2)2=R2
6 maj 00:38
Usher: Według mnie środek kuli leży poza ostrosupem ?
H=3, a r=3√2
6 maj 00:55