`
Daniel: w ciągu geometrycznym (bn) wyraz b8 jest równy 2√2 ,zaś iloraz tego ciągu ma wartość 6√2.
Wobec tego:
A. b1= √2 B. b1= 3√2 C. b1= 4√2 D. b1 = 5√2
5 maj 23:26
Daniel: up
5 maj 23:31
Eta:
odp: A)
5 maj 23:33
Daniel: aha może powiesz jak zrobić równanie ,żeby do tego dojść
5 maj 23:34
Daniel: ja probowałem zrobić b1=b8:q7
5 maj 23:35
Daniel: ale nie wiem czy takim sposobem dam rade xd
5 maj 23:35
Eta:
Sorry,źle wpisałam .........ma być odp:B
| | 2√2 | | 2√2 | | √2 | |
b1= |
| = |
| = |
| = 21/2*2−1/6= 21/3=3√2 |
| | 6√27 | | 26√2 | | 6√2 | |
5 maj 23:39
asdf: @Eta
Mi takie coś wychodzi, ale na bank mam źle, możesz go znaleźć?

Szukam i znaleźć nie moe..
b
8 = 2
√2
b
1 * q
7 = 2
√2
b
1 * (
6√2)
7 = 2
√2
b
1 * 2
76 = 2 * 2
12
| 3 | | 7 | | 9 − 7 | | 2 | | 1 | |
| − |
| = |
| = |
| = |
| |
| 2 | | 6 | | 6 | | 6 | | 3 | |
b
1 =
3√2
5 maj 23:42
asdf: a jednak zrobiłem dobrze
5 maj 23:43
Daniel: więc mam pytanie po drugim = dlaczego nagle jest 26√2 a tam było 6√27
5 maj 23:43
Eta:
5 maj 23:44
Eta:
6√27= 6√26*2=6√26*6√2= 26√2
5 maj 23:46