Geometria przestrzenna
Usher: Hello

Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem jak pewne zadanko zrobić .
W prostopadłościan, którego podstawa jest kwadratem, wpisano walec.
Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca, jeżeli pole powierzchni całkowitej
prostopadłościanu jest równe 16.
Bardzo proszę o jakieś wskazówki.
Z góry dziękuję.
5 maj 23:08
asdf: o wysokości nic nie wiadomo

?
5 maj 23:14
Usher: To jest treść pełnego zadania .
Jest trudne... dlatego proszę o pomoc
6 maj 00:12
Mila:
r=0,5a promień walca.
Czy to Ci pomoże?
2a2+4aH=16
a2+2aH=8
Pwalca=2πr(r+H)=2π*0,5a*(0,5a+H)=0,5π*(a2+2aH)=0,5π*8=4π
sprawdź rachunki z odpowiedzią.
6 maj 00:30
Mila: ?
6 maj 00:38
Usher: dobrze zrobiłeś
6 maj 00:57
Usher: Tylko jak wpadłeś na taki pomysł, że to się ładnie później w rachunki podłoży :s
6 maj 01:00