ciąg arytmetyczny
Mam problem: Mając podane a1 = 13 oraz Sn = 51 oblicz r , n , an
22 kwi 22:25
xpt: Pytanie do Ciebie. Jaki jest wzór na Sn ?
22 kwi 22:28
ada: nie za malo danych?
22 kwi 22:31
Mam problem: Sn = 12 * n * [2a1 + (n−1)r]
22 kwi 22:31
Mam problem: takie dane dostałem
22 kwi 22:32
xpt: Hmm . . . faktycznie jest za mało danych, albo gdzieś mi umknęła jeszczejedna zależność,
ale obstawiałbym ten 1szy powód.
22 kwi 22:46
ada: za malo danych bo zostaje rownanie z dwoma niewiadomymi nie do rozwiazania
22 kwi 23:53
Bogdan:
| | 1 | |
Jednym z rozwiązań jest r = 0, wtedy n = 153, a153 = |
| . Ciąg jest stały. |
| | 3 | |
Dodam, że jest to jedyne rozwiązanie dla r € C, czyli dla r całkowitego.
23 kwi 00:16
Mam problem: dzięki za pomoc
23 kwi 16:44