prawdopodobieństwo
psik: Znalazłem fajne zadanie z prawdopodobieństwa emotka. Ze zbioru liczb 1,2,3,...,50 losujemy
kolejno dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że iloraz pierwszej liczby przez drugą
należy do przedziału (1;2> Zrobiłem to, ale trochę mi zajęło
5 maj 22:40
kylo1303: Wystarczy wypisac sobie dla kilku pierwszych liczb i da sie zauwazyc pewna zaleznosc w
ilosci mozliwosci

A potem pozostaje to zliczyc
5 maj 23:08
psik: racja

. Warto też zauważyć ze w Ω jest ważna kolejność czyli będzie 49*50

. No i tam jest
potem ciąg arytmetyczny itd. tylko trzeba to sobie wypisać
dla x = 2 mamy 1 taką parę
dla x = 3 też jedną
| 4 | | 4 | |
dla x = 4 mamy już 2 pary ( |
| oraz |
| ) |
| 3 | | 2 | |
dla x = 5 też 2 pary
.. i tak do x = 48 − 24 pary
x = 49 − 24 pary
x = 50 − 25 par.
Zauważam ciąg arytmetyczny
2 * (1+2+3...+24) + 25 ( bo na 50 się kończy ).
2 * (24*25) + 25 = 625
5 maj 23:24
kylo1303: Zgadza sie. Zadanie ciekawe, ale gdzies juz je robilem. To moze jakos z Pazdro czy z innego
arkusza?
5 maj 23:26
kylo1303: I tak apropo, to zadanie co wczesniej napisales i odpowiedz sie nei zgadzala to masz juz
wyjasnienie bo w odpowiedziach bylo dobrze.
5 maj 23:26
psik: tak? Jej aż to sobie zobaczę. Wszystko robię z nowej ery z książki a nie wiem skąd oni czerpią
zadania ale to zbiór z tego roku.
5 maj 23:29
xyz: Zauważam ciąg arytmetyczny
2 * (1+2+3...+24) + 25 ( bo na 50 się kończy ).
2 * (24*25) + 25 = 625
gdzie tu jest ciąg arytmetyczny bo nie rozumiem...
29 paź 20:37
sadsa: wytłumaczy mi ktoś jaki tu jest ciąg ?
5 maj 18:59
k.;lml: δδδ
22 lut 15:23
Basia: można też tak
jeżeli bez zwracania to mam 50*49 możliwości
D<P≤2D
P=2k k=1,2,....25
k≤D<2k takich liczb mam 2k−1−(k−1) = k
P=2k−1 k=1,2,...,25
k−1<D<2k−1 takich liczb mam 2k−2−(k−1)=k−1
czyli dla każdego k=1,2,...,25 mam k+k−1=2k−1 możliwości
inaczej mówiąc zliczam tak:
dla P=1 mam 0 możliwości ,dla P=2 mam 1 możliwość // razem 1
dla P=3 mam 1 możliwość, dla P=4 mam 2 możliwości // razem 3
dla P=5 mam 2 możliwości, dla P=6 mam 3 możliwości // razem 5
.....................................................
dla P=49 mam 24 możliwości, dla P=50 mam 25 możliwości // razem 49
S = ∑
k=1...25 (2k−1) = 1+3+5+....+49
a
1=1 r=2 n=25
| 25*25 | | 25 | |
P(A)= |
| = |
| |
| 50*49 | | 2*49 | |
12 sty 01:36
Eta:
Hej
Basiu
To zadanie jest sprzed roku
12 sty 01:47
Basia: Wiem,ale ktoś je wyciągnął (nie ja). Po co to już nie wiem. Może zainteresowany
12 sty 01:51
Basia: albo tak, jeszcze wygodniej
k−liczba możliwości
P=1 k=0 P=50 k=25 //razem25
P=2 k=1 P=49 k=24 // razem 25
P=3 k=1 P=48 k=24 // razem 25
..........................................
P=24 k=12 P=26 k=13 //razem 25
P=25 k=25
co daje 25*25
12 sty 02:58
k0z4k: tez tak mysle nabijanie postow
4 gru 19:43