wartość bezwzględna
Saizou : l2x+5l+lxl+8=3
√x2−2x+1
| | 5 | |
jaka jest odpowiedź do tego zadania bo mi wyszło że x∊(−∞:− |
| ), a w odpowiedziach w |
| | 2 | |
5 maj 22:35
Saizou :
5 maj 22:44
kylo1303: | | 5 | |
Wedlug mnie to (−∞,− |
| > |
| | 2 | |
5 maj 22:44
Saizou : no tak zamknięty błąd w przepisywaniu

,
co do wersji książkowej istnieje tak możliwość że to błąd w druku
5 maj 22:46
kylo1303: Zapomnieli minusa, albo moze tak czesto sprawdzales odpowiedzi ze sie starl xD
5 maj 23:03
Saizou : nie starł się bo jest to książka kupiona jakieś 3 miesiące temu
5 maj 23:06
rumpek:
|2x + 5| + |x| + 8 = 3
√x2 − 2x + 1
|2x + 5| + |x| + 8 = 3|x − 1|
−(2x + 5) − x + 8 = −3(x − 1)
−2x − 5 − x + 8 = −3x + 3
−3x + 3 = −3x + 3
0 = 0
2x + 5 − x + 8 = −3(x − 1)
2x + 5 − x + 8 = −3x + 3
4x = −10
3
o Dokończ sam

już mamy odpowiedź taką jak podali w książce
5 maj 23:06
Saizou : to może ja przedstawię mój sposób liczenia
I dla x∊(−∞;−2
12>
−2x−5−x+8=3(−x+1)
−3x+3=3(−x+1) tożsamość →x∊(−∞;−2
12>
II dla x∊(−2
12:0>
2x+5−x+8=3(−x+1)
III dla x∊(0;1>
2x+5+x+8=3(−x+1)
IV dla x∊(1:∞)
2x+5+x+8=3x−3
0=−16 sprzeczność
| | 1 | |
i mi wychodzi wynik x∊(−∞,−2 |
| > |
| | 2 | |
5 maj 23:14
Saizou : i gdzie jest bład
6 maj 12:05
Saizou : bo ja sobie rysowałem funkcję
f(x)= l2x+5I+ lxl − 3 lx−1l
| | 1 | |
i odczytałem, że y=−8 jest przyjmowane dla x∊(−∞:−2 |
| > |
| | 2 | |
6 maj 12:19
Saizou : zatem w końcu jak ma być?
6 maj 12:43
Saizou :
6 maj 12:52
konrad: na pewno rozwiązaniem jest (−∞,−5/2>
6 maj 12:58
Saizou : dziękuję
6 maj 13:01