Z parametrem
RedX: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja określona wzorem f(x) = (−m3 +
9m)x + m +2 jest funkcją malejącą. Dla jakich wartości parametru m wykresem funkcji f(x) jest
prosta równoległa do prostej o równaniu y = 8x − 5
5 maj 22:25
Mila: f(x)=(−m3 + 9m)x + m +2 jest funkcją malejącą.
f(x) −funkcja liniowa
funkcja liniowa malejąca ⇔a=(−m3 + 9m)<0
rozwiąż
5 maj 22:30
asdf: @Mila
−m
3 + 9m < 0
m(9 − m
2) < 0
m(3 − m)(3 + m) < 0
jak dalej? część wspólna, czy m ∊ (−3;3) czy inaczej to będzie?
5 maj 22:35
asdf: z tym (−3;3) to chyba według mnie jest źle
5 maj 22:35
picia: a 0?
5 maj 22:36
picia: masz 3 msc zerowe.
5 maj 22:37
Mila: asdf źle, popraw, narysuj węża.(3 miejsca zerowe i zaczynasz od ..?)
Redx nie rozwiązuje?
5 maj 22:41
RedX: (−m3 + 9) < 0
m(−m2 + 9) < 0
wg mnie dwa. m = 0 i m = 3
a druga część?
5 maj 22:41
RedX: a nie. jednak 3. przepraszam
5 maj 22:43
Mila: RedX nie, przeczytaj polecenie.asdf dobrze myśli, ale źle rozwiązał warunek.
5 maj 22:43
Mila: b) −m3 + 9m =8
5 maj 22:45
RedX: m∊ (−3;0) u (3, +
∞)
5 maj 22:46
asdf: Jak węże to już nie mój poziom

nie czaje ich w ogóle (może dlatego, że jeszcze nigdy ich nie
miałem..)
5 maj 22:46
asdf: a spróbuje, tylko nie wiem czy dobrze zacząłem go rysować
odp to (−
∞; −3) ∪ (0;3)
5 maj 22:47
picia: zaczynasz od prawej strony, patrzysz na znak przy najwyzej potedze, − to od doly ,+ to od gory.
potem na krotnosc pierwiastkow. 1,3,5,7..− krotny to wezyk przechodzi, 2,4,6..krotny to
odbijasz.i tyle
5 maj 22:52
Mila:

a) c,d.
m(3 − m)(3 + m) < 0 ⇔m( m−3)(3 + m) > 0
m∊(−3,0)∪(3,
∞)
5 maj 22:53
Mila: RedX − dobrze, teraz dokończ pkt. b
Wąż dla asdf.
5 maj 22:54
asdf: @picia
Nie rozumiem tego w ogóle...
@Mila
czemu (3; nieskończoności)?
Twój wykres pokazuje inaczej

Według mnie właśnie powinno być (−
∞; −3) oraz (0;3)
podkreślam W OGÓLE TEGO NIE ROZUMIEM WIĘC TO JEST PYTANIE!
5 maj 22:55
asdf: b)
−m
3 + 9 = 8
−m
3 = −1
m = 1
5 maj 22:57
RedX: jak masz < 0 (tak jak w tym przykładzie) to bierzesz te co są pod osią a jak > 0 to te nad osią
5 maj 22:57
Mila: asdf zauważ, że zmieniłam znak w nierówności, biorę pod uwagę wartości dodatnie, czyli nad
osią.
5 maj 22:58
asdf: zapomniałem o jednej nie wiadomej

−m
3 + 9m = 8
−m
3 + 9m − 8 = 0
−m
3 + m + 8m − 8 = 0
m(1 − m
2) + 8(1 − m) = 0
m(1 − m)(1 + m) + 8(1 − m) = 0
(1 − m)(m
2 + m + 8) = 0
m = 1 oraz Δ < 0
tak?
5 maj 22:59
asdf: Nie ma sensu, żebym zaczął te wężyki...bez nauczyciela nie zrozumie chyba tego, po maturze
spróbuje poszerzyć swój mały zakres wiedzy..Na studia na pewno się przyda
5 maj 23:01
picia: m( m−3)(3 + m) > 0 w tym przykladzie masz m3 czyli jest dodatnie czyli zaczynasz rysowanie od
gory.wszystkie pierwiastki sa jednokrotne czyli wszedzie "przechodzi".
5 maj 23:01
picia: a jak rozwiazesz nierownosc wielomianowa?
5 maj 23:03
asdf: @Mila
takie coś zrobiłaś?:
m(3 − m)(3 + m) > 0
−m(3 − m)(3 + m) < 0
m(m − 3)(3 + m) < 0
Tu chodzi o to, by każda niewiadoma nie miała znaku ujemnego?
5 maj 23:03
asdf: Dobra, nie będę Wam zawracać gitary, jak i tak z tego nic nie zrozumiem, było by fajnie jakby
ktoś sprawdził p−pkt b)
5 maj 23:04
Mila: m(3 − m)(3 + m) <0 tak było
m*[(−1)(3 − m)]*(3 + m) >0⇔m(m−3)(3 + m) >0
5 maj 23:07
asdf: sprawdzi ktoś post z 2259 czy dobrze?
5 maj 23:11
Mila: 3linijki dobrze, potem pomyłka.
5 maj 23:12
asdf: −m
3 + m + 8m − 8 = 0
m(1 − m
2) − 8(1 − m) = 0
(1 − m)(m
2 + m − 8) = 0
m = 1
−−−−−
√Δ = 5
x
2 = −3
Odp:
m ∊ {−3;1; 2}
git?
5 maj 23:17
Mila: Δ nie zgadza się?
5 maj 23:25
asdf: nom

delta jest inna. "Jak się człowiek śpieszy to się diabeł cieszy"..
5 maj 23:30
Mila: RedX policzył?
5 maj 23:58
asdf: nie wiem

ale ja chyba tej matmy nie zdam z takimi bykami
5 maj 23:59
Mila: Zdasz, licz powoli i sprawdzaj z kalkulatorem.
Najlepiej zapisać dokładnie według wzoru: np:
Δ=b2−4ac=11−4*1*(−8)=1+32 pamietaj o kolejności działań,
mój kuzyn jest bardzo słaby z matematyki, ale właśnie tak go nauczyłam liczyć i mam nadzieję
że zda.
6 maj 00:05
asdf: oby...
6 maj 00:08
picia: hehe powodzenia asdf

6 maj 00:13
asdf: dzieki
6 maj 12:40