Rownanie plaszczyzny stycznej do powierzchni
eternity: Witam! Mam problem z dokonczeniem zadania.
Napisz rownanie plaszczyzny stycznej do powierzchni S: 4x
2+4y
2+z
2=4 i rownoleglej do
plaszczyzny π: 12x −3y +2z=0
Na pewno beda potrzebne pochodne czastkowe, a wiec:
Wspolrzedne wektora normalnego plaszczyzny π: n= [12, −3, 2]
Teraz pojawia sie problem, nie wiem, co mam dalej zrobic.. Nie umiem sobie tego wyobrazic..
Moge prosic o jakas wskazowke, a jesli w poleceniu byloby, ze plaszczyzna jest prostopadla ?
Odp. ==> 12x −3y +2z ± 13 = 0 , czyli wychodzi ze beda 2 takie plaszczyzny, .. Tylko nie wiem
skad