matematykaszkolna.pl
zadanie z symetralną trotex: Dany jest odcinek o końcach A=(−5,−3) B=(7,1) 1. Wyznacz równanie symetralnej tego odcinka. 2. Wyznacz równanie okręgu o średnicy AB . Wiem jak to zadanie zrobić , bo sprawdziłem na necie , tylko mam pytanie co do podpunktu 1 . Czemu nie mogę skorzystać ze wzoru na prostą przechodzącą przez 2 punkty A i B ? W rozwiązaniu trzeba ułożyć układ równań i liczyć osobno proste dla A i B proszę o wyjaśnienie .
5 maj 22:11
trotex: pomoże ktoś?
5 maj 23:23
picia: a co to prost dla A? prostych przechodzacych przez 1 punkt jest nieskonczenie wiele...
5 maj 23:36
picia: z tego co rozumiem to w tym rozwiazaniu masz zrobione to samo tylko bez wzoru. y=ax+b i podstawili oba pkt zeby obliczyc a i b i ustalic wzor prostej
5 maj 23:43
asdf: Trochę bardziej rozbuduje myśl pici Do pierwszego zadania: 1o musisz wyznaczyć prostą przechodzącą przez te 2 punkty 2o teraz środek SAB 3o wyznaczasz prostą prostopadłą do twojej prostej AB
5 maj 23:54
picia: przechodzaca przez srodek emotka
5 maj 23:57
asdf: no
5 maj 23:59
Gustlik: Nie potrzeba równania prostej AB, wystarczy sam współczynnik kierunkowy, a ten mozna wyznaczyc wektorem, i potem z warunku na prostopadłość. A=(−5,−3) B=(7,1) AB=[7−(−5), 1−(−3)]=[12, 4]
 4 1 
a1=

=

12 3 
a2=−3 y=−3x+b Teraz wyznacz środek AB i wstaw do tego równania − wyjdzie Ci b.
6 maj 00:46
trotex: dzięki moim sposobem też dobrze rozwiązałem czyli równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty potem wyznaczyłem a1 i a2 oraz Środek AB , wcześniej miałem błąd w obliczeniach .
6 maj 12:39