zadanie z symetralną
trotex: Dany jest odcinek o końcach A=(−5,−3) B=(7,1)
1. Wyznacz równanie symetralnej tego odcinka.
2. Wyznacz równanie okręgu o średnicy AB .
Wiem jak to zadanie zrobić , bo sprawdziłem na necie , tylko mam pytanie co do podpunktu 1 .
Czemu nie mogę skorzystać ze wzoru na prostą przechodzącą przez 2 punkty A i B ? W rozwiązaniu
trzeba ułożyć układ równań i liczyć osobno proste dla A i B proszę o wyjaśnienie .
5 maj 22:11
trotex: pomoże ktoś?
5 maj 23:23
picia: a co to prost dla A? prostych przechodzacych przez 1 punkt jest nieskonczenie wiele...
5 maj 23:36
picia: z tego co rozumiem to w tym rozwiazaniu masz zrobione to samo tylko bez wzoru.
y=ax+b i podstawili oba pkt zeby obliczyc a i b i ustalic wzor prostej
5 maj 23:43
asdf: Trochę bardziej rozbuduje myśl pici Do pierwszego zadania:
1o musisz wyznaczyć prostą przechodzącą przez te 2 punkty
2o teraz środek SAB
3o wyznaczasz prostą prostopadłą do twojej prostej AB
5 maj 23:54
picia: przechodzaca przez srodek
5 maj 23:57
asdf: no
5 maj 23:59
Gustlik: Nie potrzeba równania prostej AB, wystarczy sam współczynnik kierunkowy, a ten mozna wyznaczyc
wektorem, i potem z warunku na prostopadłość.
A=(−5,−3)
B=(7,1)
AB
→=[7−(−5), 1−(−3)]=[12, 4]
a
2=−3
y=−3x+b
Teraz wyznacz środek AB i wstaw do tego równania − wyjdzie Ci b.
6 maj 00:46
trotex: dzięki moim sposobem też dobrze rozwiązałem czyli równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty
potem wyznaczyłem a1 i a2 oraz Środek AB , wcześniej miałem błąd w obliczeniach .
6 maj 12:39