Symetralna odcinka
geodeta: Wskaż równanie symetralnej odcinka mającego końce w punktach A=(4,−6) i B=(−2,6)
A)= y=−2x−0,5
B) y=0,5x−0,5
C)y=−0,5x−0,5
D) y=−2x+2
Proszę o obliczenia
5 maj 21:27
RedX: 1. Liczę wsp. środka odcinka
| 4 − 2 | | −6 − 6 | |
| , |
| => (1,0) |
| 2 | | 2 | |
2. Wyznaczam współczynnik a
−6 = 4a + b | * (−1)
6 = −2a + b
a = −2
3. Wyznaczam współczynnik b
0 = −2 * 1 + b
b = 2
4. Równanie prostej
y = −2x + 2
5 maj 22:12
asdf: według mnie odp B
5 maj 22:45
5 maj 22:53
Gustlik: RedX Na litość Boską, wyznaczanie współczynnika kierunkowego prostej układem równań to jak
zabijanie muchy bombą atomową, a wystarczyłaby zwykła packa.
To sie robi WEKTORAMI

! Wyznacza się współrzędne wektora, a potem dzieli "y" wektora przez
"x" i jest po sprawie.
A=(4,−6)
B=(−2,6)
AB
→=[−2−4, 6−(−6)]=[−6, 12]
Symetralna ma wsp. kierunkowy
| | 1 | |
czyli y= |
| x+b, wyznaczany współrzędne środka AB i wstawiamy do równania symetralnej i mamy |
| | 2 | |
b.
6 maj 00:51