analityczna
Mania: Równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu 2x−5y+7=0 i przechodzącej przez punkt
(0,−1) ma postać...?
5 maj 21:16
Mania: pomożecie? prosze was
5 maj 21:35
Maslanek: 5y=2x+7
y=2/5x+7
a1*a2 = −1
yp = a2*x + b
(0,−1) ∊ yp
5 maj 21:36
Mania: odpowedzi mam takie :
A. y=−2/5x−1
B.y=2/5x−1
C.y=−5/2x−1
D.y=5/2x−1
to bedzie odpowiedz B
5 maj 21:40
Maslanek: C.
5 maj 21:40
Mania: dlaczego C?
5 maj 21:41
Maslanek: A dlaczego by nie?
5 maj 21:42
Mania: | | 5 | |
no bo nie rozumiem skad nagle mialo by sie tu wziac − |
| x−1 |
| | 2 | |
5 maj 21:45
Mania: wytłumacz mi dlaczego odpowiedz C jest poprawna
5 maj 21:45
Maslanek: Wytłumacz mi czemu B miałoby być poprawne...
5 maj 21:46
Mania: no nie rob sobie ze mnie jaj, skoro mi pomagasz to mi to wytłumacz, to dla mnie naprawde jest
wazne
5 maj 21:47
Maslanek: Tego nie powiedziałem...
5 maj 21:48
RedX: −5y + 2x + 7 = 0
−5y = −2x − 7 | : (−5)
y = 52x + 57
x1*x2 = −1
52x = −1
x = 25
a=−2,5
−1 = −2,5 * 0 + b
b = −1
y = −2,5x − 1
ODP: A
5 maj 21:52
Mania: Maslanek, dziekuje ze utrudniasz mi wszystko i wpuszczasz mnie w maliny.
RedX nie wiem skąd to sie wzięło ale mam nadzieje ze to jest dobrze i moge ci ufac.
5 maj 21:55
Mania: RedX jesli y=−2,5x−1 to bedzie to odpowiedź C, czyli tak jak myślałam , dziękuje
5 maj 21:57