Dlaczego ujemna delta??
Julia: W ramach akcji zalesiania nieużytków grupa młodzieży zobowiązała się do posadzenia 600 drzewek,
sadząc codziennie taką samą liczbę drzew. Aby szybciej wykonać zadanie, młodzież każdego dnia
sadziła o 4 drzewka więcej niż planowano. Wówczas pracę zakończono o 5 dni wcześniej. W jakim
czasie posadzono wszystkie drzewka?
x− posadzone drzewka dziennie
y− zaplanowane dni
Zrobiłam układ równan
x * y=600
(x+4)(y−5)=600
i podstawiałam x= 600/y do drugiego równania
100 razy sprawdziłam rachunki ale nie wiem dlaczego wychodzi mi delta ujemna... czy może mi
ktoś pomóc?
5 maj 21:14
Maslanek: (600 + 4y)(y−5)=600y
4y
2 − 20y − 3000 = 0
y
2 − 5y − 750 = 0
Ciekawe jakim cudem
5 maj 21:19
Julia: oto moje obliczenia w razie czego:
xy−5x+4y−20=600
600yy − 3000y − 4y = 620
600y − 3000 − 4y2 = 600y
4y2 + 20y+ 3000
Δ = 400 − 4*4*3000 = − 47600
5 maj 21:20
Maslanek: +4y w drugiej linijce.
5 maj 21:22
Maslanek: I prawa strona w trzeciej
5 maj 21:22
Julia: no przecież, haha

Dziękuje
5 maj 21:23