Prawdopodobieństwo.
maro: Ze zbioru cyfr {1,4,5,9} wybieramy trzy razy kolejno po jednej cyfrze bez zwracania i
tworzymy z niej liczbę trzycyfrową rozpoczynając od setek.
Oblicz prawdopodobieństwo, że uzyskana w ten sposób liczba będzie:
a) parzysta
b) większa od 333
c) podzielna przez 9.
22 kwi 21:54
ada: najpierw omega Ω−wybieramy trzy cyfry
moc omegi to kombinacja najpierw 1z4 potem 1z3 potem 1z2 ... a dalej to nie wiem
22 kwi 22:26
Basia: Wybieramy trzy cyfry bez zwracania
|Ω|=4*3*2 = 24
A − aby liczba była parzysta cyfra jedności musi być parzysta czyli musi to być 4 ⇒
cyfry setek i dziesiatek możemy wybierać tylko spośród trzech (1,5,9)
|A| = 3*2*1 = 6
B − większa od 333 ⇔ ( cyfra setek > 3 i dwie pozostałe dowolne)
|B| = 3*3*2 = 18
C − podzielna przez 9 ⇔ suma jej cyfr jest podzielna przez 9
jest tylko jedna taka trójka (4,5,9)
cyfry 4,5,9 możemy ustawić w dowolny sposób czyli
|C| = 3! = 6
22 kwi 22:45
dulcys: ze zbioru cyfr wybieramy kolejno trzy
a)bez wracania
b) z wracaniem
Ile możemy w ten sposób otrzymac różnych liczb trzycyfrowych
7 kwi 14:49