Szereg Taylora
Analiza matematyczna: | | x + 1 | |
Funkcję f(x) = |
| rozwinąć w szereg Taylora o środku w punkcie x0 = 3. |
| | x − 1 | |
Wyznaczyć przedział zbieżności otrzymanego szeregu.
Obliczyć wartość dziewiątej pochodnej funkcji f w punkcie 3.
Podobno można zrobić to zadanie na dwa sposoby:
1) Liczyć te wszystkie pochodne (wolny sposób)
2) Coś zauważyć i szybko to zrobić (szybki sposób)
Chciałbym to zadanie zrobić jak najszybciej i najłatwiej

ale właśnie nie wiem co tu można
zauważyć i jak szybko to zrobić. Może ktoś zna się na tym i potrafiłby powiedzieć. Proszę
5 maj 20:19
Godzio:
A ta 2 jest pewna ? To znaczy, bez liczenia pochodnych rozwinąć to w szereg ?
5 maj 20:20
Godzio:
| | x + 1 | | 2 | | 1 | |
f(x) = |
| = 1 + |
| = 1 + 2 * |
| |
| | x − 1 | | x − 1 | | x − 1 | |
| | 6 | |
f'''(x) = − 2 * |
| |
| | (x − 1)4 | |
...
f
(n)(x) = 2 * (−1)
nU{n!}{(x − 1)
n + 1
| | n! | | (−1)nn! | |
f(n)(3) = 2 * (−1)n |
| = |
| |
| | 2n + 1 | | 2n | |
| | (−1)nn! | |
f(x) = 1 + ∑ |
| |
| | (x − 1)n | |
Jak wyznaczałeś przedział zbieżności ? Przez promień czy inaczej ?
5 maj 20:28
Analiza matematyczna: O tym drugim sposobie powiedział wykładowca jako podpowiedz na kolokwium (dlatego nie
wytłumaczył o co chodzi) i niby ma to być proste ale jak znając wykładowców to pewnie dla nich
wszystko jest łatwe

Tak przedział zbieżności przez promień.
5 maj 20:34
Analiza matematyczna: | | (−1)nn! | |
Ok f(9)(3) dobrze ale czy ten szereg f(x) = 1 + ∑ |
| nie powinien byc taki |
| | (x−1)n | |
| | (−1)n | |
f(x) = 1 + ∑ |
| (x−3) n  Nie wiem pogubiłem się już  |
| | 2n | |
6 maj 20:47
Krzysiek: | x+1 | | 2 | | 1 | | 3−x | |
| =1+ |
| =1+ |
| =1+ ∑n=0∞ ( |
| )n =1+ ∑n=0∞ |
| x−1 | | x−1 | | 1−(3−x)/2 | | 2 | |
| | 3−x | |
dla | |
| |<1 (korzystam z szeregu geometrycznego ) |
| | 2 | |
6 maj 20:56
Analiza matematyczna: Mógłbyś wytłumaczyć

Nie wiem skąd się biorą niektóre przejscia:
| | 2 | | 1 | |
1 + |
| = 1 + |
| |
| | x−1 | | 1 − (3−x)/2 | |
lub
| | 3−x | | (−1)n | |
1 + ∑( |
| )n = 1 + ∑ |
| (x−3)n |
| | 2 | | 2n | |
6 maj 21:18
Krzysiek: pierwsze przejście:
| | 1 | |
chodzi o to, żeby skorzystać z szeregu geometrycznego czyli: |
| =∑xn |
| | 1−x | |
zatem chcemy przekształcić tak mianownik byśmy mieli 'coś'−(x−3)
(x−3) ponieważ mamy w punkcie 3 rozwinąć
drugie przejście
| | 3−x | | (3−x)n | | 1 | |
( |
| )n = |
| =(−1)n (x−3)n * ( |
| )n |
| | 2 | | 2n | | 2 | |
6 maj 21:24
Analiza matematyczna: Drugie przejście zrozumiałem dzięki ale z pierwszym nadal mam problem
x => (x−3)
| 2 | | 2 | | −2 | |
| = |
| = |
| |
| x−1 | | (x−3) − 1 | | 1 − (x − 3) | |
nie wiem skąd 2 znikneło z licznika i dzieli (3−x)
chyba nie przekształcam tego w dobra stronę
6 maj 21:34
Krzysiek: drugi ułamek przecież mianowniki się nie zgadzają...
x−1= (x−3) +2 =2−(3−x)
6 maj 21:42
Analiza matematyczna: aaaa to działa w taki sposób

ja myślałem że tego (x−3) nie ruszam
i działam na tym jakby na normalnym x hmm nie wiem czy zrozumiesz o co mi chodzi tak jakbym
podstawiał za x −> (x−3)
6 maj 21:48
Analiza matematyczna: Dzięki teraz wychodzi
6 maj 21:49
Analiza matematyczna: | | x+2 | | (−1)n | |
Czyli f(x) = |
| jako szereg taylora to: f(x) = 1 + 2∑ |
| (x−4) n  |
| | x−2 | | 2n | |
| x+2 | | 4 | | 2 | | (4−x)n | |
| = 1 + |
| = 1 + |
| = 1 + 2∑ |
| = |
| x−2 | | x−2 | | 1 − (4−x)/2 | | 2n | |
6 maj 22:14
Analiza matematyczna: Oczywiście w punkcie x0 = 4
6 maj 22:14
Krzysiek: dobrze
6 maj 22:19