Całka całka oznaczona
MarNow: 2
∫dx/(x2+5x+4)
1
Zadanie z podręcznika 105 zastosowań całek oznaczonych (czy coś), w następnym kroku jest tam
całka: (−1/(x+3) + 1/(x+2)) dx
skąd się to wzięło? Jak ja rozbijam to sobie na ułamki, to wychodzi mi, że A=−1/3 a B=1/3
5 maj 20:18
Godzio:
Źle wyliczyłeś współczynniki A i B
5 maj 20:19
MarNow: Źle? Ale jak.. miejsca zerowe −1; −4?
5 maj 20:23
MarNow: A/x+4 + B/x+1 = 1/(x+1)(x+4)
5 maj 20:24
MarNow: Poza tym jak na wolframie kasuję granicę, to wychodzi tak jak mi, więc współczynniki A i B są w
porządku, chyba że coś się zmienia przy oznaczonych.
5 maj 20:31
Godzio: No bo odpowiedź nie jest do tego zadania, bo mamy:
(x + 2)(x + 3) = x
2 + 5x +
6, a nie 4
5 maj 20:32
MarNow: Dobra, już wiem w czym się walnąłem, zapomniałem wyciągnąć 1/3 przed nawias.
5 maj 20:36
MarNow: Cóż, w zadaniu było tak jak napisałem :C
5 maj 20:39