Prosta
Sandrinaaa: Dane są punkty A=(0,2) oraz B=(2,1). Wyznacz równanie prostej AB.
5 maj 20:10
Godzio:
b = 2 (z punktu A)
y = ax + b
1 = 2a + 2 (z pkt B)
2a = −1
5 maj 20:11
Sandrinaaa: czemu przy 2a przy przeniesieniu nie zmienił się znak ? bo nie umiem tego skumać. Jeżeli
przenosze na drugą stronę to powinien tam się także zmienić a nie tylko przy 1.
5 maj 20:18
Sandrinaaa: ?
5 maj 20:30
Godzio:
Ale ja sobie stronami zamieniłem, bez różnicy czy napiszę
x = 2
czy
2 = x

ja przeniosłem 2 na drugą stronę i obróciłem sobie równanie
5 maj 20:31
krystek: y=ax+2 wstawiasz B(2,1)
1=a*2+2
2a=1−2
5 maj 20:32
Sandrinaaa: dzięki
5 maj 20:41