W urnie jest o 2 więcej kul czarnych niż białych i o 3 mniej zielonych niż biały
lid: W urnie jest o 2 więcej kul czarnych niż białych i o 3 mniej zielonych niż białych.
Prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej wynosi 1223. Ile jest kul czarnych, białych,
zielonych?
5 maj 20:02
Kejt:
x − ilość kul białych
y − czarnych
z − zielonych
y=x+2
z=x−3
23x+46=36x−12
13x=58
x∉ℕ
albo coś zepsułam..albo jest literówka w treści..
5 maj 20:10
lid: przepraszam! racja − 1023
5 maj 20:13
Kejt: no to:
23x+46=30x−10
56=7x
x=8
y=10
z=5
5 maj 20:16