r | r | |||
w trójkącie DBC | = cosα ⇒ l = | |||
l | cosα |
R | α | α | ||||
w trójkącie DBO | = tg | ⇒ R= r*tg | ||||
r | 2 | 2 |
α | r2 | |||
8r2tg2 | = r2+ | / : r2 | ||
2 | cosα |
α | 1 | |||
8tg2 | = 1+ | |||
2 | cosα |
α | cosα+1 | |||
(**) 8tg2 | = | |||
2 | cosα |
α | ||
teraz zamieniamy tg | za pomocą cosα | |
2 |
α | α | |||
1−cosα= 2sin2 | i 1+cosα= 2cos2 | |||
2 | 2 |
α |
| 1−cosα | |||||||||||||
to tg2 | = | = | |||||||||||||
2 |
| 1+cosα |
8*(1−cosα) | 1+cosα | |||
= | ||||
1+cosα | cosα |
1 | ||
(3cosα−1)2=0 ⇒ cosα= | ||
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |