matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ostroslup
olle:
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma dł 6, a krawędź boczna tworzy z płaszczyzną kąt 45 st. Objętość tego ostrosłupa jest równa
5 maj 19:23
dero2005:
a = 6 d = a
√
2
= 6
√
2
h
= tg 45
o
= 1
d
2
d
h =
= 3
√
2
2
a
2
*h
36*3
√
2
V =
=
= 36
√
2
3
3
5 maj 21:26