stosunek obwodu pola kola i pola kwadratu
verca: takie zadanie:
kolo i kwadrat maja rowne pola. znajdz stosunek ich obwodow.
jak to zrobic?
wiem ze: Pk + π r2
5 maj 19:16
konrad:
πr
2=a
2
a=r
√π
O
k=2πr
O
kw=4a=4r
√π
5 maj 19:19
verca: skad ci wyszlo to:
πr2=a2
a=r√π ?
6 maj 10:11
Aga1.: Pole koła =πr2
Pole kwadratu =a2
Pola są równe, więc
a2=πr2 można spierwiastkować obie strony, bo są dodatnie.
√a2=√πr2
a=√πr
6 maj 10:21
verca: i nic wiecej nie rzeba?
6 maj 10:28
verca: *trzeba?
6 maj 10:28
Aga1.: Trzeba obliczyć stosunek ich obwodów, co też uczyniono wcześniej.
6 maj 10:54