skróć ułamek
Piasek: | | 4x2−4x+4 | |
skróć ułamek |
| gdzie x≠−2 i x≠2 po skróceniu ma postac |
| | x2−4 | |
5 maj 18:57
Kejt: nie masz przypadkiem literówki w liczniku? bo wg mnie nie da się tego skrócić.
5 maj 19:00
Piasek: | | x2−4x−4 | |
Mam przepraszam ma byc |
| |
| | x2−4 | |
5 maj 20:28
Kejt: nadal nie da się skrócić
5 maj 20:31
Piasek: | | 1 | | x−2 | |
no mam tak w zadaniu do tego mam podanie odpowiedzi a) x+4 b) −4x c) |
| d) |
| |
| | x+2 | | x+2 | |
5 maj 20:33
krystek: chyba +4 w liczniku!
5 maj 20:34
Piasek: | x2−4x+4 | |
| juz mam zle wydrukowali w odpowiedziach mam tak zapisane ale nie umiem tego |
| x2−4 | |
skrocic
5 maj 20:35
5 maj 20:36
Kejt: no..teraz to co innego.
| | (x−2)2 | | x−2 | |
= |
| = |
| |
| | (x+2)(x−2) | | x+2 | |
5 maj 20:37
Piasek: ale jak powstal tak licznik


co sie stalo z tymi czwórkami >
5 maj 20:39
Kejt:
to ze wzoru skróconego mnożenia: (a−b)2=a2−2ab+b2
ale jeśli go nie widzisz to lepiej policz to z delty(wyjdzie 0) i zapisz to w postaci
iloczynowej, wyjdzie to samo.
5 maj 20:40
krystek: Wzory skróconego mnożenia lub Δ x1 x2 i [postać iloczynowa a(x−x1)(x−x2)
5 maj 20:40
Piasek: a ok juz wiem wielki dzięki i sorrki za bład ale autorzy zadania literowke zrobili
5 maj 20:41