tygonometria
Misia: | | sinα | | 1 + cosα | |
Wyrażenie |
| + |
| gdzie α jest kątem ostrym, można |
| | 1 + cosα | | sinα | |
przekształcić do postaci?
5 maj 18:49
Misia: wiem ze na gorze zostanie 2 a na dole sin czy cos?
5 maj 19:03
Misia: POMOCyyyyyy
5 maj 19:03
5 maj 19:03
TOmek: | sin2x | | (1+cosx)2 | | (1+cosx)2+sin2x | |
| + |
| = |
| = |
| (1+cosx)*sinx | | sinx*(1+cosx) | | sinx*(1+cosx) | |
| 1+2cosx+cos2x+sin2x | |
| // cos2x+sin2x=1 |
| sinx*(1+cosx) | |
| 2(cosx+1) | | 2 | |
| = |
| |
| sinx*(1+cosx) | | sinx | |
5 maj 19:04
Eta:
Sprowadź do wspólnego mianownika
5 maj 19:04
Eta:
No tak!........ zamiast 2 "wcisnęłam " 1
5 maj 19:06
TOmek:
5 maj 19:06
Eta:
5 maj 19:09
Misia: dziekuje
5 maj 19:14