Ile rozwiązań ma podane równanie?
Lena:
5 maj 18:48
Kejt:
a) 0
b) 0
c) 1
5 maj 18:50
Kejt: gafa..w a)1
5 maj 18:50
Monika: przykład a:
policz dziedzinę, wyjdą Ci rzeczywiste, więc mozesz pomnożyć przez mianownik cale równanie,
potem tylko przenies 1 na druga stronę i wyjdzie Ci jedno rozwiązanie: x=−1
b i c analogicznie
5 maj 18:52
Lena: a skąd to wiesz możesz zrobić obliczenia?
5 maj 18:52
Kejt:
a)
D:
x
2+1≠0
x
2≠−1
x∊lR
D:lR
x+1=0
x=−1
D:
x
2−9≠0
(x+3)(x−3)≠0
x≠3 ⋀ x≠−3
D∊lR\{−3;3}
x−3=0
x=3 <−−−− nie należy do dziedziny
równanie nie ma rozwiązań.
i dalej analogicznie..
5 maj 18:55
Lena: już wiem dzięki
5 maj 18:58
Lena: można jeszcze prosić o przykład c, aby rozwiązać
5 maj 19:07
picia: D=R \{−5,5}
w liczniku x przed nawias,
5 maj 19:11
TOmek: D=R/{−5,5}
x2+5x=0
x(x+5)=0
x=0
x=−5 nie spełnia zalozen
5 maj 19:11
Kejt:
c)
D:
x2−25≠0
(x+5)(x−5)≠0
x≠−5 v x≠5
D∊lR\{−5;5}
x2+5x=0
x(x+5)=0
x=0 v x=−5 <−−−−−nie należy do dziedziny
czyli tylko x=0
5 maj 19:11
Lena: a w takim przykładzie
5 maj 19:22
Kejt: brak rozwiązań.
5 maj 19:26
Lena: tak myślałam bo dziedzina wyszła mi D∊R − {−2;2}
a później x∊R
Kejt jesteś moim mistrzem
5 maj 19:29
Lena: lub mistrzyniom
5 maj 19:29
Kejt: och..i w dodatku przewidziałaś, że mogę nie być facetem

cieszę się
5 maj 19:32
Lena: umysł kobiety z liceum
5 maj 19:34
pigletek: mistrzyniom? co ja pacze
5 maj 19:36
Lena: hehe
5 maj 19:37
Kejt: @pigletek oj tam, oj tam..dla mnie liczą się intencje
5 maj 19:42