g
Tomek: rozwiąż nierówność
log3x−logx4≤0
jakby ktos mogl wytłumaczyc przy okazji
5 maj 18:27
Monika: Nie wiem czy to dobrze, ale cos takiego mi wyszlo:
log3x−logx ≤0
log3x−4logx≤0
logx(log2x−4)≤0
logx(logx−2)(logx+2)≤0
logx * 100 * 1/100≤0
logx≤0
100≤x
x≥1
5 maj 18:41
Eta:

@
Monika
Po pierwsze
założenie ! (bo stracisz
1pkt
x>0
Dobrze "żarło i.......... "

logx*(logx−2)*(logx+2)≤0
| | 1 | |
miejsca zerowe x= 1 v x= 100 v x= |
| |
| | 100 | |
Uwzględniając założenie, ,że x>0
| | 1 | |
odp: x€(0, |
| > U <1,100> |
| | 100 | |
5 maj 18:53
Monika: ok, ale nie mogę policzyć logx −2 i logx+2 tak jak to zrobiłam.. ( ze wzgledu na nierówność?)
5 maj 18:55
Monika: a wynik nie powinien być
x∊(1/100, 1) U (100, +∞)
?
5 maj 18:59
Monika: aaa nie sory

Pomylilam znak.
5 maj 18:59
pigor: ...

czyli jeszcze ja np. tak : (*)
D=R+ − dziedzina tej nierówności ,
wtedy
log3x−logx4≤ 0 ⇔ logx(log
2x−4)≤ 0 ⇔ logx(logx−2)(logx+2)≤ 0 ⇒ stąd
na osi liczbowej zmiennej logx odczytujesz jej rozwiązanie :
logx ≤−2 lub 0≤ logx≤ 2 , a stąd z (*) ⇔ 0< x ≤ 10
−2 lub 1≤ x ≤ 10
2 ⇔
⇔
0< x ≤1100 lub
1≤ x ≤100 , czyli
x∊ (0;1100>U<1; 100> . ...
5 maj 19:03
Tomek: Jestes pierwsza osoba pigor, która wytlumaczyla tak dobrze, ze nie musze sie o nic pytac
Dzieki
5 maj 19:06
pigor: ... no i właśnie do takich osób kieruję
swoje rozwiązania, dziękuję i tak...

trzymaj ,
pozdrawiam
5 maj 19:24