procenty
aga: Bardzo proszę o pomoc bo totalnie nie rozumiem zadania, a brzmi ono tak:
W styczniu 95 stopa bezrobocia w PL wynosiła 16 %, a w 2005 19%.Przyjmując, że liczba ludności
nie zmieniła się oblicz o ile procent zwiększyła się liczba bezrobotnych w 2005 w stosunku do
liczby bezrobotnych w 1995.
Podane jest rozwiązanie:
x−liczba ludności w PL
0,19x − l. bezrob. w 2005
0,16x − l. bezrob. w 95
0,19x−0,16x=0,03x −> liczba osób, o która zwiększyła się liczba bezrobotnych
dalej:
0,03x/0,16x *100%=0,1875*100%=18.75%
Mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego nie rozumiem ostatniej linijki. dzięki
5 maj 18:26
Eta:
Bierzemy różnicę procentową w stosunku do stopy bezrobocia w r. 2005
| 19%−16% | | 3 | | 300 | |
| *100% = |
| *100%= |
| %= 18,75% |
| 16% | | 16 | | 16 | |
5 maj 18:35
aga: Czy mogę założyć tak:
16 % z 95 staje się naszą liczbą wyjściową i względem roku 2005 stanowi 100%
a więc 0,16 −100%
0,19− x (% bezrobotnych w 2005 względem roku 95)
x= 118,75%
118,75% −100%= 18,75%
jest to poprawne rozwiązanie?
5 maj 18:36
aga: dzięki eta
5 maj 18:40